In 1331 verleende de graaf van Luxemburg Jan van Bohemen stadsrechten aan deze kleine nederzetting aan een meander in de Ourthe.
Dat is vandaag een komisch idee, want Durbuy is niet groter dan een doorsnee dorp.
Het is misschien wel de kleinste stad ter wereld.
Eén ding is zeker: Durbuy is ongewoon mooi, genesteld in een rotsachtige vallei en doorkruist door kronkelige geplaveide straatjes met stenen huizen uit de 17de en 18de eeuw.
Na de ontdekking van de oude stad is er in de omgeving van Durbuy van alles te zien en te beleven, met kastelen, neolithische monumenten en grotten binnen handbereik.
1. Durbuy Vieille Ville
Durbuy is zo klein dat het niet lang duurt om alles te voet te zien, maar je zult het rustig aan willen doen en willen genieten van de sfeer in deze schilderachtige geplaveide straten.
Bijna alle huizen zijn opgetrokken uit kalksteen met leistenen daken, en vele hebben een houten geraamte.
De Rue Jean de Bohême, Rue Alphonse Éloy, Rue des Récollets, Rue des Récollectines en Rue de la Prévôté zijn allemaal leuk om te ontdekken.
Op de Place aux Foires en de Rocher à la Falize kunt u zien hoe de stad werd omsloten door een nu nog overgebleven meander in de Ourthe.
Laat u niet afschrikken door het toeristentreintje dat vertrekt in het Koning Boudewijnpark en door de straten van Durbuy rijdt.
Dit is de enige manier om op een belvédère te komen met misschien wel het beste panorama van de stad en de Ourthevallei.
2. Rocher de la Falize
Misschien wel het meest opmerkelijke van de vele monumenten die in Durbuy zijn gepropt, is een natuurlijk monument.
Helemaal bovenin de stad ligt een reusachtige 300 miljoen jaar oude kalksteenmassa.
De Rocher de la Falize is des te fascinerender door de boogvormige plooi, anticline genoemd, in de gelaagde kalksteenlagen.
Deze kromming wordt veroorzaakt door het gewicht van nieuwe lagen gesteente in combinatie met de voortdurende beweging van de aardkorst.
Een van de pioniers van de moderne geologie, Jean Baptiste Julien d’Omalius d’Halloy beschreef het gesteente in zijn baanbrekende Journal des Mines (1807). De promenade Chemin Touristique maakt een bocht rond de rots, en aan de voet van die boog is een vijvertje met een waterfontein, een overblijfsel van de oude meander in de Ourthe.
3. Dorp van Wéris
Wéris ligt in de gemeente Durbuy, op tien minuten rijden ten zuidoosten van de stad zelf door glooiende boerderijen en bossen.
Er zijn een paar redenen om de reis te maken, maar een van de belangrijkste is dat dit is aangewezen als een van de mooiste dorpen van Wallonië (Les Plus Beaux Villages de Wallonie). Het silhouet van Wéris wordt al meer dan 1000 jaar bepaald door de Romaanse Église Sainte-Walburge, waarover we later meer zullen vertellen.
Het dorp ligt op een plateau, ingebed in weiden en grasland, en bestaat uit een kluwen van kleine straatjes geflankeerd door zeer mooie huizen van kalk- en zandsteen, waarvan vele met vakwerk.
Tip: https://actiefardennen.nl/fietsroutes/mountainbiken-durbuy/
4. Megalieten van Wéris
Wéris is ook bekend om de vele neolithische monumenten net ten westen van het dorp.
Ze zijn gehouwen uit conglomeraat en liggen in een ruwe lijn van ongeveer acht kilometer lang.
De monumenten dateren van rond 5000 v. Chr. en omvatten dolmens (kamergraven) en menhirs (staande stenen) met een concentratie die nergens anders in België te vinden is.
Er zijn talrijke menhirs zichtbaar langs de weg, vooral in het zuidwesten van het dorp.
Maar de twee belangrijkste dolmens zijn Wéris I, in het noordwesten, en Wéris II in het zuidwesten.
De eerste is de grootste van de twee, maar was eeuwen geleden al geplunderd.
Bij een opgraving in Wéris II zijn veel interessante vondsten gedaan, zoals de beenderen van vier mensen, scherven van aardewerk en vuurstenen werktuigen.
Houtskool en dierenbotten deden vermoeden dat hier een rituele begrafenismaaltijd had plaatsgevonden.
5. Musée des Mégalithes de Wéris
Terug in het dorp Wéris kunt u wat context krijgen over de 5.000 jaar oude monumenten die over het gebied verspreid liggen.
Het museum werd in 1994 opgericht en geeft uitleg over de veranderingen in de landbouw en veeteelt die rond 3000 v. Chr. plaatsvonden en die hebben bijgedragen tot het ontstaan van deze menhirs en dolmens.
Er zijn diorama’s van een nederzetting uit die tijd, maar ook van een nomadenkamp en een megaliet in aanbouw.
Een 12 minuten durende film laat dit neolithische erfgoed in een nieuw licht zien, en er zijn brochures, kaarten en boeken om u te helpen uw volgende stap te plannen.
6. Halle aux Blés
Een bezienswaardigheid tijdens uw wandeling door Durbuy is deze vakwerkmarkthal die in een beeldschone rij oude huizen staat.
De Halle aux Blés (korenbeurs) werd al in 1380 vermeld en kreeg zijn huidige vorm in de jaren 1530.