Formule 1 België: waarom Spa ook in 2022 terug moet keren

Rijke historie Formule 1 in België

In 1925 werd voor het eerst een Grand Prix op het circuit van Spa-Francorchamps gereden. Hoewel er toen nog lang geen sprake was van de Formule 1, waren de Belgische Ardennen toen al onomstreden voor de racebonden. Tot 1970, met enkele jaren zonder race, was Spa-Francorchamps dé plek voor een Grand Prix van België.

Slechts twaalf keer werd er afgeweken. Het circuit van Zolder werd tien keer ingezet voor een GP van België. De overige twee edities werden verreden in Nijvel. Toch keerde men in 1985 weer trouw terug op Spa. Er ligt veel geschiedenis op Spa-Francorchamps als eerste locatie voor een GP van België. Het zou dus ook eeuwig zonde zijn wanneer er in de toekomst wordt besloten niet meer terug te keren op dit iconische circuit.

Natuurlijk schoonheid gecombineerd met race geweld

De Ardennen zijn het hele jaar een uitvalsbasis voor avontuurlijke vakanties. Van raften tot skiën, er zijn vele mogelijkheden. De ongerepte natuur biedt een prachtige locatie voor wat voor vakantie dan ook. Tijdens de Formule 1 in België is de Ardennen ook een prachtige plek om te verblijven. Neem plaats op een van de talloze campings of boek een kamer in een sfeervolle herberg.

Neem je plaats langs het circuit, dan is het soms zelfs lastig om je aandacht bij de race te houden. De prachtige beboste heuvels vormen een prachtig contrast met de geasfalteerde racebaan en betonnen tribunes. Bij mist of laaghangende wolken rollen ze als het ware over de Waalse heuvels. Een schitterend schouwspel.

Spanning en spektakel

Het circuit van Spa-Francorchamps is al jarenlang controversieel. Vele ongelukken op Eau Rouge zorgen voor toenemende twijfels over de Grand Prix van België. Inmiddels is de layout van het circuit iets aangepast. De coureurs zullen met ingang van 2022 met minder snelheid de bochtige heuvel benaderen. Waar in 2021 nog in een rechte lijn de verhoging op werd gereden, maakt men nu al een bocht voordat ze Eau Rouge betreden. Dit zorgt voor verminderde vaart en een veiligere route voor de F1-coureur.

Eau Rouge is niet de enige plek op het circuit met behoorlijk hoogteverschil. Door de heuvelachtige omgeving is het circuit van Spa-Francorchamps er een die voor coureurs vooral gekenmerkt wordt door snelle en onvoorspelbare bochten. Desalniettemin is het voor de kijker een spektakel voor het oog. Inhaalmogelijkheden in overvloed zorgen voor een open race. Genoeg redenen waarom we moeten hopen dat de Formule 1 in België nog jaren te bewonderen is tijdens het F1-seizoen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *